Waterontharder zonder zout


De keramische waterontharder is een waterverzachter die werkt zonder zout

Een mooi systeem van ontharden waarbij helemaal niets aan het water wordt toegevoegd of eruit wordt gehaald is de keramische waterontharder. Of misschien zou je dit beter een kalkontharder kunnen noemen. In dit systeem zitten zogenaamde keramische parels, dit is werkzaam materiaal waarop heel makkelijk en heel snel kalkaanslag ontstaat maar de kalk kan hier niet aan hechten. Het gevolg is dat de kalk na 5 á 10 seconden alweer van deze ondergrond afknapt. Als zoiets in bijvoorbeeld een waterkoker gebeurt dan noemen we dit losgeknapte kalkschilfers. Omdat de van de keramische parels afgeknapte schilfers microscopisch klein zijn noemen we dit kristallen. Deze kristallen drijven gewoon met het water mee maar hechten, net als die schilfers uit de waterkoker, nergens meer aan vast. Hierdoor wordt zonder de kalk uit het water weg te halen voorkomen dat er kalkaanslag in apparatuur ontstaat, en de kalk die u ziet liggen op plaatsen waar het water is opgedroogd is zonder schoonmaakmiddel eenvoudig met een natte doek weg te vegen. 
 

Zoutloos water ontharden is goed voor gezondheid en milieu

Door de toepassing van een keramische waterontharder blijven de gezonde mineralen calcium en magnesium gewoon in ons drinkwater aanwezig. Dat ze gekristalliseerd zijn maakt voor onze consumptie geen verschil; ons maagzuur lost deze kristallen namelijk binnen enkele seconden op zodat de calcium en magnesium exact net zo verwerkt worden als wanneer ze niet gekristalliseerd zouden zijn.
Het oplossen van de calcium- en magnesiumkristallen gebeurt ook door schoonmaakmiddelen. In bijvoorbeeld een wasmachine lost het schoonmaakmiddel naast vuil ook de calcium- en magnesiumkristallen op en spoelt met het water de afvoer in. Om bijvoorbeeld een douchecabine schoon te maken is het beter geen schoonmaakmiddel te gebruiken want als het schoonmaakmiddel de kalkkristallen oplost en vervolgens niet weggespoeld wordt, zal de kalk alsnog weer vast gaan zitten. Kortom: gebruik liever geen schoonmaakmiddelen; het is niet nodig en bovendien is het sowieso beter voor ons milieu.
 

Kosten van zoutloos water ontharden

Keramische waterontharders vallen in positieve zin op als het gaat om de kosten. De aanschaf is lager dan van zoutontharders, er is geen jaarlijks onderhoud nodig en ook de kosten en het gesleep met zout is er niet. Wel moeten de keramische parels bij bijvoorbeeld de H2O Pro elke drie jaar vervangen worden.
De aanschafprijs van de H2O Pro voor een huishouden is € 675. Installeren kost € 130 en een all-in serviceabonnement, wat ook de driejaarlijkse kosten voor nieuwe keramische parels dekt, kost € 6,95 per maand.


Kortom de H2O Pro is een mooie kalkoplossing, past in krappe ruimtes, gebruikt geen stroom, gebruikt geen zout en heeft geen afvoer nodig.