Waterontharder zonder afvoer.


Alternatieve waterontharders die geen afvoer nodig hebben

Naast de zoutontharders zijn er ook waterontharders verkrijgbaar die op een andere manier de kalkaanslag bestrijden. Zo zijn er magneetsystemen die op de waterleiding worden geplaatst en die het aanslaan van kalk tegen gaan. De werking hiervan wordt echter regelmatig in twijfel getrokken. Feit is wel dat je ook hier geen afvoer voor nodig hebt.
Daarnaast zijn en verschillende doseersystemen die stoffen aan het water toevoegen die een reactie met kalk aangaan zodat de kalk zich niet meer aan oppervlaktes hecht. De toegevoegde stoffen variëren van fosfaten tot citroenzuur en van CO2 tot zeolieten. Voor al deze systemen geldt dat de toegevoegde stoffen opraken en dus regelmatig bijgevuld moeten worden. Daarbij is de werking afhankelijk van een juiste dosering en een goed gecontroleerd doseersysteem is kostbaar. Veel systemen werken met een eenvoudige manier van doseren. Deze systemen lossen per liter water eigenlijk teveel op als er weinig water wordt gebruikt en te weinig als er veel water wordt gebruikt. Daarbij blijft het een vervelend idee dat er stoffen aan je consumptiewater worden toegevoegd, overigens doen zoutontharders dat ook, namelijk door natrium in plaats van calcium in het consumptiewater te stoppen.
De CO2 doseersystemen zijn vrij kostbaar maar doseren over het algemeen wel nauwkeurig en de CO2 zelf is erg goedkoop. Alleen is de stalen CO2 drukfles die regelmatig gevuld moet worden erg zwaar. Dit beperkt ook de installatiemogelijkheden.
Door de vele variabelen is niet eenduidig aan te geven wat de effectiviteit is van de doseersystemen. Gelukkig is er een goed werkend alternatief wat geen stoffen aan het water toevoegt en het qua prijs, onderhoud en installatiemogelijkheden ook erg goed doet; de keramische waterontharder.
 

Keramische waterontharders zonder afvoer, zonder stroom en zonder iets aan het water toe te voegen

De laatste jaren zie je een opmars van keramische waterontharders die de kalk behandelen met keramische parels. Op deze keramische parels ontstaat heel snel kalkaanslag, maar deze aanslag knapt er binnen 5 a 10 seconden alweer af in de vorm van kristallen. Als die kristallen met het blote oog zichtbaar zouden zijn dan zouden we het waarschijnlijk kalkschilfertjes noemen. In ieder geval stromen deze kristallen met het water mee zonder opnieuw aan oppervlaktes vast te gaan zitten. Er is wel verschil in stabiliteit van de gevormde kristallen; er zijn systemen waarbij de kristallen na ongeveer 48 uur weer oplossen / uit elkaar vallen in ionen en dus weer vast kunnen gaan zitten aan verschillende oppervlaktes. De H2O Pro vormt stabiele kristallen die zolang er geen oplosmiddel aan het water wordt toegevoegd, niet meer uit elkaar vallen.
Kenmerkend voor deze systemen is dat het water door een behuizing, dan wel filter wordt gespoeld en na de behandeling verder spoelt in de waterleiding. Daarmee behoud je al het water en hoeft er geen water afgevoerd te worden in het riool. Naast de milieu- en water besparende winst die het oplevert zijn er meer voordelen.
 

Flexibiliteit door ontbreken van aansluitingen

Naast dat er geen afvoer nodig is, werkt de keramische waterontharder ook zonder stroom. Dat geeft veel meer mogelijkheden als het gaat om plaatsing van de waterontharder. Door de compacte behuizing kan de H2O Pro vrijwel overal geplaatst worden.
Een waterontharder wordt bij voorkeur direct na de watermeter geplaatst, zodat alle water vóór alle tappunten behandeld kan worden. Vaak is er op die plek weinig ruimte en als een afvoer en of stroomvoorziening nodig zijn is installatie van diverse systemen in veel situaties niet mogelijk. Met de compacte behuizing en de toegepaste techniek van H2O Pro, waarbij geen afvoer en geen stroom nodig zijn, is installatie altijd mogelijk.
 

Geen beperkingen meer vanwege de plek van de afvoer

Omdat de afvoer geen bepalende rol speelt voor het plaatsen van de H2O Pro is waterontharding ook mogelijk in appartementen en op plaatsen waar de watermeter in een meterput zit. Uiteraard zijn er veel meer situaties waar de plaatsingsmogelijkheden van de H2O Pro uitkomst biedt. Zelfs het gedeeltelijk ingraven in een kruipruimte hoort tot de mogelijkheden.
 
 

Belangrijke mineralen blijven behouden

Waterontharders die wel via het riool spoelwater afvoeren hebben een groot nadeel als het gaat om het behoud van belangrijke mineralen in ons drinkwater.
Het drinkwater in Nederland bevat naast kalk ook veel andere belangrijke mineralen. Daar waar zoutontharders het drinkwater ontdoen van calcium en magnesium en hier natrium voor in het water terug stoppen, zorgen keramische waterontharders juist voor het behoud van alle gezonde mineralen.
Omdat er niets wordt toegevoegd maar ook niets uit het water wordt onttrokken, blijft het drinkwater voor consumptie van dezelfde kwaliteit. Een prettig gegeven hierbij is dat ons maagzuur een perfect oplosmiddel is van de gevormde kalkkristallen, zodat de kristallen binnen enkele seconden in onze maag uit elkaar vallen waarna het water weer volledig gelijk is aan onbehandeld water.
 
 

Ontdek meer voordelen van de waterontharder zonder afvoer van H2O Pro

De H2O Pro voldoet aan een steeds grotere behoefte van mensen om milieuvriendelijk te investeren. Investeren in een H2O Pro zorgt voor een mooie werking tegen kalkaanslag waarbij er geen stroom, afvoer en zout nodig is. Naast de gunstige prijzen is de H2O Pro een zorgeloos product waar u vrijwel geen omkijken naar heeft. Het enige onderhoud wat nodig is, is eens in de 3 jaar de keramische parels (het werkzame materiaal) vervangen. Kijk ook bij onze veelgestelde vragen en ontdek of de H2O Pro ook bij u past.